Weerbaarheidstraining: Rots en Water

Word weerbaar en krijg zelfvertrouwen! Het weerbaarheidsprogramma Rots en water leert jongeren op een goede manier voor zichzelf op te komen en zelfverzekerder te worden. Een psycho-fysieke training, waarbij bewustwording en positieve sociale vaardigheden ontwikkeld worden. Hoe komt men over op een ander? En welk gevolg heeft het eigen gedrag?

Door fysieke oefeningen tijdens de training te doen, ervaart een jongere hoe krachtig hij of zij is. Hiermee wordt het zelfvertrouwen bevorderd. We bespreken de oefeningen en spelen situaties na, waardoor de jongere zich bewust wordt van zichzelf en van de interactie met de ander. Het geeft zelfvertrouwen bij het aangaan van contact met anderen.

Standvastig & flexibel
Tijdens het programma wordt geleerd om te reageren als Rots of als Water. Rots staat voor het streven naar onafhankelijkheid en weerbaarheid. Water staat voor verbondenheid en communicatie. Per situatie kijken we wat de beste reactie is. Beide manieren van reageren hebben voor- en nadelen. Kiezen voor Rots geeft als voordeel standvastigheid, maar kan als nadeel hebben dat men zich afsluit voor eigen gevoelens, de zelfbeheersing verliest en het eigen leerproces afbreekt. Kiezen voor Water geeft als voordeel flexibiliteit, maar kan als nadeel hebben dat men overspoeld wordt door anderen en prikkels van buitenaf, waardoor er geen controle meer is over de situatie.

Naast de wekelijkse lessen zijn er opdrachten voor thuis. Door datgene wat geleerd is tijdens de training ook thuis te oefenen en na te lezen, wordt een koppeling met thuis, school, werk en andere situaties gemaakt. En dat draagt bij aan de succeservaring.

Wij werken nauw samen met het Sociale Wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Ineke Reitsma

Mijn naam is Ineke Reitsma. Ik ben erg creatief en behulpzaam. Ik help graag iemand verder met het ontwikkelen van zijn/haar competenties.

Ineke Reitsma

Ik ben verantwoordelijk voor het goed verlopen van de ambulante begeleiding. Door middel van individuele begeleiding help ik cliënten om zich verder te ontwikkelen, daarnaast geef ik in het Empowerhuis groepsbegeleiding. Ook geef ik Rots en Water training, hier leren jongeren om beter voor zichzelf op te komen en weerbaarder te worden, hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Ik vind dat iedereen geholpen moet kunnen worden - als hij of zij dit wil - om zichzelf verder te ontwikkelen. Iedereen wil zich goed voelen over zichzelf en wil wel iets leren. Als ik dan degene kan en mag zijn die hierbij iemand helpt, dan vind ik dit erg mooi. Ik kan er van genieten om iemand te zien groeien en zich te ontwikkelen waardoor hij/zij zelfverzekerder wordt.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten zoals skeeleren, zeilen, mountainbiken en ik ben graag creatief bezig, zoals haken, naaien, kaarten maken, houtbranden en nog veel meer. Daarnaast vind ik het leuk om te koken en te bakken, ook houd ik van tuinieren.

Loes Peters

Mijn naam is Loes Peters. Ik begeef mij graag onder de mensen, waarbij ik energie haal uit anderen en mijn omgeving.

Loes Peters

Ik ben Coördinator Ambulant en ambulant begeleider. Als coördinator voer ik intakegesprekken en houd ik evaluaties met cliënten en hun ouders/verzorgers. Daarnaast begeleid ik zelf ook cliënten en coach ik stagiaires en collega’s die ambulante begeleiding aanbieden. Een derde taak van mij is het geven van Rots en Water training.

Ik ben gelukkig als ik zie dat de kinderen en jongeren die ik begeleid blij zijn met het ontwikkelingsproces dat zij doormaken en de succeservaringen herkennen. Dat ik hier onderdeel van mag zijn vind ik heel waardevol.

Mijn ontspanning vind ik in yoga en zwemmen.