Hardloopgroep

Bewegen is belangrijk. Het geeft energie, een goed gevoel en zorgt voor het kwijtraken van spanning of een teveel aan energie. Sporten kan voor jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS) lastig zijn.

De loopgroep van Stichting Empower is in het leven geroepen om jongeren met een autisme spectrum stoornis in het bewegen te krijgen! De hardloopgroep  bestaat uit jongeren en begeleiders die gezamenlijk trainen en deelnemen aan de Zwolse hardloopevenementen.

Bij de hardloopgroep wordt er gewerkt naar een gezonde levensstijl volgens onderstaande methodiek. 

Kruipen, lopen en rennen

De begeleiding op sportgebied is gebaseerd op de methodiek van Autisme Sportief, met de principes ‘kruipen’, ‘lopen’ en ‘rennen’: 

Met ‘kruipen’ bedoelen we de ‘drempel’ over stappen. Met andere woorden: de eerste stap zetten om daadwerkelijk te gaan sporten. Na aanmelding bij Stichting Empower neemt de sportcoördinator contact op voor een intake en uitgebreide uitleg.

Met ‘lopen’ bedoelen we fysiek aan de gang gaan. Lekker sporten op eigen niveau, met een individuele begeleider of in een kleine groep deelnemers met veel begeleiders. Het eigen tempo staat centraal: in kleine stapjes barrières overwinnen, zelfvertrouwen opbouwen en eventueel werken aan leerdoelen.

Met ‘rennen’ zetten we de laatste stap in het proces. Zelfstandig sporten, zelfstandig meedoen in de groep waarbij contacten met andere deelnemers zijn opgebouwd of meedoen aan wedstrijden waarbij succeservaringen worden opgedaan. Voorafgaand aan wedstrijden wordt gestructureerde en gedetailleerde informatie gegeven, zodat de deelnemer weet waar hij of zij aan toe is. Tijdens de wedstrijden zelf zijn altijd voldoende begeleiders aanwezig.

Beheren

Onze afspraken bij de hardloopgroep

Dit zijn onze uitgangspunten:

  • De deelnemer staat in zijn of haar kracht
  • De wensen van de deelnemer staan centraal (en niet de autisme spectrum stoornis)
  • We zoeken aansluiting bij het bestaande sportaanbod
  • Er wordt gewerkt volgens het motto: 'Normaal waar het normaal kan en speciaal waar het speciaal moet', anders gezegd 'Het gaat zoals het moet en anders moet het maar zoals het gaat'
  • Deelname is simpel, uitvoerbaar en structureel
  • We bieden veiligheid door structuur en persoonlijke aandacht, met zorg op maat
  • De deelnemer ervaart succeservaringen en doet zelfvertrouwen op
  • We bevorderen een gezonde levensstijl

Begeleiders

Onderstaande begeleiders zijn betrokken bij deze afdeling van Stichting Empower. Meer weten over een begeleider(s)? Klik op de foto of in de begeleidende tekst om verder te lezen.

Xandinho Mechielsen

Xandinho Mechielsen

Mijn naam is Xandinho Mechielsen en ik vind mijzelf een spontane vrolijke man die positief in het leven staat. Ik houd van eerlijkheid en oprechtheid.

Xandinho Mechielsen

Mijn naam is Xandinho Mechielsen en ik vind mijzelf een spontane vrolijke man die positief in het leven staat. Ik houd van eerlijkheid en oprechtheid.

Mijn taken binnen Stichting Empower:
Op de leefgroep Van Disselstraat ben ik begeleider en daarnaast begeleid ik jongeren bij Auti-voetbal.

Mijn drijfveren:
Het is erg leuk om te werken met jongeren met een autisme spectrum stoornis.  Het geeft me veel energie, het is lekker afwisselend en vaak erg gezellig! Ik vind het belangrijk om structuur en een gezondere leestijl te bevorderen.

Naast mijn werk doe ik aan dansen, boxen en voetbal.

Meer